Nieuwsbrief 2

VvE’s worstelen met verkamering en verduurzaming

Door verkamering en (illegale) verhuur staan de leefbaarheid van wooncomplexen en het woongenot onder druk. Stijgende energieprijzen en (vaak nog onuitgewerkte) plannen van rijk en gemeente vragen om een visie op verduurzaming. Om VvE-bestuurders hiermee te helpen organiseert de VvE Bond Amsterdam op dinsdag 14 juni een bijeenkomst met twee parallelsessies in De Opgang in Osdorp.


In veel door VvE’s beheerde gebouwen worden appartementen door beleggers opgekocht om vervolgens opgesplitst te worden in kamers en te worden verhuurd. Het gevolg is overbewoning, overlast en verloedering van het gebouw. Eigenaren/verhuurders laten zich niet aanspreken. En hoewel voor verkamering een vergunning van de gemeente nodig is, werkt dat niet als rem; de gemeente gaf en geeft vergunningen blind af.

In de eerste parallelsessie van de VvE Bond Amsterdam leren VvE-bestuurders wat zij wél kunnen doen om verkamering te stoppen en zelfs terug te draaien. Er zijn tips & tricks en lessen van mede-bestuurders.

Verduurzamen moet, dat is duidelijk. Maar hoe en wanneer is dat nog niet en: wie gaat dat betalen? De plannen van de gemeente voor door VvE’s beheerde gebouwen zijn nog lang niet duidelijk. De VvE Bond heeft hierover onlangs het overleg met de gemeente opgestart. Ondertussen kunnen VvE-bestuurders in hun VvE het gesprek aangaan over wat in hun gebouw nodig is, en wat wenselijk is.

In de tweede parallelsessie zal het VvE-bestuur van de Anslijnflat ook hun plan uitleggen: een duurzame gevel een paar meter voor de bestaande flat met wel 15m2 en meer aan extra leefruimte – verduurzaming door woningvergroting! Onzin? Nee hoor, in Bordeaux in het project Grand Parc is het al gedaan, met groot succes en nog betaalbaar ook. Een spannende aanpak die voor heel veel gebouwen in Amsterdam ook mogelijk lijkt. Meer nog, door een gezamenlijke aanpak zou het per gebouw en per woning wel eens stukken goedkoper kunnen zijn.

De bijeenkomst vindt plaats op 14 juni in De Opgang, Tussen Meer 68, Osdorp, en begint om 19.30 uur. Gaarne vooraf aanmelden via vvebond.nl

Forum

De eerste bijdragen en discussies staan inmiddels op ons forum: https://forum.vvebond.nl/. Heb je iets te vragen? Jouw collega-bestuurders hebben misschien het antwoord!

Tot ziens op 14 juni!

Met vriendelijke groet,

Maikel, Marjolein, Eric en Dirk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *